Waarom data driven marketing? Laten we eerst de vraag stellen wat data driven marketing eigenlijk inhoudt? Data driven marketing wil zeggen het nemen van beslissingen op basis van cijfers, dus op feiten in plaats van gevoel. De basis van DDM bestaat uit het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens en deze ruwe data vervolgens slim analyseren en omzetten naar informatie. Met deze informatie doe je kennis op en die gebruik je om weer nieuwe gegevens te verzamelen. Klinkt ingewikkeld, waarom zou je dit eigenlijk willen?
Vroeger… zette je een advertentie in een magazine en had je geen idee wat de response was, of je logo stond op de borden van je favoriete voetbalclub en je wist je niet of het zakelijk was zou brengen, maar had je in ieder geval een gezellige zondagmiddag. Je gevoel zei je dat het nodig was voor de naamsbekendheid. Tegenwoordig is het anders. Je plaatst online advertenties en je ziet het aantal clicks. Je investeert in Google Ads en je krijgt inzage in de ROAS (Return On Advertisement Spending). Je website bezoekers kun je volgen in Google Analytics. Kortom we doen allang aan data driven marketing! In ieder geval verzamelen we al gegevens. Maar wat kan ik eigenlijk uit die getallen Google Analytics afleiden? Wat betekenen al die getalletjes? Doe ik het nu allemaal goed of kan het veel beter?
Terug naar de vraag: waarom data driven marketing? Hoe kan ik meten en die getallen gebruiken om de resultaten van mijn website of webshop te optimaliseren? Laten we als voorbeeld uw webshop nemen, maar dezelfde gedachtengang geldt ook voor een website die als doel heeft om leads te genereren.
De resultaten van uw webshop zijn: In Nederlands: De omzet is afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers (traffic) en het percentage van de bezoekers dat ook daadwerkelijk iets koopt (conversieratio) en natuurlijk hoeveel ze dan kopen (gemiddelde orderwaarde). Omzet = traffic * conversieratio * gemiddelde orderwaarde
Dus als we meer omzet willen dan zijn er 3 factoren die we kunnen optimaliseren. Die we kunnen meten en verbeteren. Laten we ze eens los van elkaar bekijken op strategisch niveau
Traffic
Deze is simpel: als ik de traffic verdubbel verkoop ik dus ook 2x zo veel! Hoe verdubbel ik de traffic? 2x zoveel adverteren…. simpel toch? Toch kan dit beter, je wilt efficiënter adverteren. Adverteren waar het het meeste oplevert. Gebruik maken van de (gratis) zoekmachines. We gaan dus meten wat de adverstenties opleveren. Zorg ervoor dat je inspanningen projectmatig worden ingezet in advertentiecampagnes en dat de resultaten zichtbaar zijn in Google Analytics. Vervolgens ga je iedere campagne proberen te optimaliseren en vervang je je slechtste campagne door een nieuwe campagne. Je doel is om je beste campagne je slechtste te laten zijn, dus om je slechtste campagnes te vervangen door nieuwe campagnes die beter zijn dan je beste. Maak hierbij een gezonde mix tussen betaalde en organisch verkeer. Resultaat is hogere omzet door meer traffic, voor hetzelfde budget
Conversieoptimalisatie en orderwaarde
Het verhogen van je conversie doen we met A/B testing - zet de verdubbelaar in. Als we het percentage kopende bezoekers weten te verdubbelen, dan hebben we 2x zoveel omzet zonder extra advertentiekosten! Dit noemen we Conversion Rate Optimalisatie kortweg CRO. We gaan meten welk percentage van de bezoekers iets koopt. Dit percentage wordt ons doel om te verhogen. Hetzelfde gaan we doen voor de gemiddelde orderwaarde, deze willen we ook meten en verhogen. En dat doen we o.a. door te meten hoeveel stuks iemand gemiddeld koopt. Het aantal stuks willen we ook meten en optimaliseren.
Als we analytics hebben ingesteld om deze meetwaarden of KPI's (Key Process Indicator) te kunnen meten dan kunnen we verbeteringen gaan doorvoeren. A/B testing is een kwestie van experimenteren. De helft van de bezoekers ziet een rode knop en de andere helft ziet een groene knop. Vervolgens meten we welke kleur knop het meest gebruikt wordt. Zo meten we het belang van een webwinkel keurmerk, de USP’s of de indeling van een aanmeldformulier. We expirimenteren met verzendkosten en de checkout-flow. De winnaar van een test wordt structureel op de website aangepast en nieuwe experimenten worden ingepland.
A/B testing
Als deze basis goed is ingericht dan kunnen deze metingen steeds verder uitgebreid worden op specifieke pagina's of specifieke groepen bezoekers. Hoe eenvoudiger dit wordt hoe rendabeler de testen zijn. Belangrijk aandachtspunt is dat A/B testing pas relevante resultaten geeft als de website voldoende bezoekers (traffic) heeft.
Hoe kunt u nu zelf op een laagdrempelige manier gebruik maken van de mogelijkheden van data driven marketing? Neem wat inspiratie uit ons process.
Heeft u al voldoende bezoekers en wilt u de resultaten van uw webshop of website verbeteren, dan spreken we graag de mogelijkheden met u door.