Magento of Lightspeed

Lightspeed of Magento webshop

Bekijk de verschillen tussen Magento en Lightspeed webshop

Magento en Lightspeed zijn beide krachtige e-commerce platforms die bedrijven helpen bij het opzetten en beheren van online winkels. Bij het kiezen van het beste platform is het belangrijk om de verschillen tussen Magento en Lightspeed te begrijpen.

Magento is een open-source platform dat veel flexibiliteit biedt en volledig aanpasbaar is. Het is ideaal voor middelgrote tot grote bedrijven die op zoek zijn naar uitgebreide functionaliteiten en maatwerkopties. Met Magento kunnen gebruikers een zeer schaalbare en gepersonaliseerde online winkel creëren.

Aan de andere kant biedt Lightspeed een gebruiksvriendelijke interface die ideaal is voor kleinere bedrijven of ondernemers met minder technische kennis. Het platform heeft ingebouwde tools voor voorraadbeheer, klantrelatiebeheer (CRM) en rapportage, waardoor het gemakkelijk is om een eenvoudige maar effectieve online winkel op te zetten. Lightspeed Retail is beschikbaar vanaf € 89,00 per maand, waardoor het een betaalbare oplossing is voor winkeliers en kleinere ondernemingen.

Overeenkomsten in het kort

  • Beide platforms zijn krachtige tools voor het bouwen en beheren van een online winkel.
  • Ze bieden een breed scala aan functies en mogelijkheden om aan de behoeften van verschillende bedrijven te voldoen.

De belangrijkste verschillen tussen de platforms Magento en Lightspeed

Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen de twee:

Prijs: Magento is een open-source platform dat gratis te downloaden is, maar het vereist wel technische kennis om te installeren en goed te (laten) beheren door een Magento agency. Voor Lightspeed betaal je maandelijks, afhankelijk van hoeveel producten je hebt.

Schaalbaarheid en groei: Magento biedt meer mogelijkheden voor schaalbaarheid en groei. Het platform is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van zowel kleine ondernemingen als grote bedrijven die streven naar internationale uitbreiding.

Technische complexiteit: Magento is een zeer aanpasbaar platform dat veel flexibiliteit biedt, maar dit kan ook betekenen dat er meer technische expertise nodig is om het goed te beheren. Het is belangrijk om een team of ontwikkelaar te hebben die bekend is met Magento en in staat is om technische problemen op te lossen.

Magento heeft meer functionaliteiten: uitgebreidere functionaliteiten, waaronder meerdere valuta’s en talen, geavanceerde zoekopties, productcatalogi en voorraadbeheer.

Meer uitbreiding mogelijk met Magento: mogelijkheid om de functionaliteit van jouw webshop uit te breiden met behulp van uitbreidingen en plug-ins.

Magento scoort beter in de zoekmachines zoals Google.

Lightspeed voor kleinere bedrijven en start-ups

Aan de andere kant is Lightspeed een cloudgebaseerd platform dat ideaal is voor kleinere bedrijven en start-ups. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface en vereist geen technische kennis om te gebruiken. Met Lightspeed kun je snel en eenvoudig een online winkel opzetten en beheren.

Belangrijkste punten bij het kiezen tussen Magento en Lightspeed

  • Lightspeed is een gevestigd platform dat zich richt op de behoeften van fysieke winkels.
  • Magento is een flexibel en aanpasbaar platform dat geschikt is voor zowel kleine als grote bedrijven.
  • Een belangrijk verschil tussen de twee platforms is dat Lightspeed een alles-in-één oplossing biedt, terwijl Magento meer vrijheid en aanpassingsmogelijkheden biedt.
  • Magento heeft een grote gemeenschap van ontwikkelaars en een breed scala aan extensies en plug-ins om aan verschillende behoeften te voldoen.

Bij het kiezen tussen Magento en Lightspeed is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en doelen van jouw bedrijf. Als je op zoek bent naar een platform met meer aanpassingsmogelijkheden en uitgebreide functionaliteiten, kan Magento de juiste keuze zijn. Als je daarentegen een eenvoudig te gebruiken platform wilt dat snel kan worden opgezet, is Lightspeed wellicht de betere optie.

Ook de grootte van jouw bedrijf en jouw budget zijn belangrijke overwegingen. Magento kan duurder zijn om op te zetten en te onderhouden, terwijl Lightspeed een meer betaalbare optie kan zijn voor kleinere bedrijven.

Migratie van lightspeed naar Magento?

Het is ook belangrijk om de mogelijkheid te overwegen om over te stappen van het ene platform naar het andere in de toekomst. Als jouw bedrijf groeit, kan het nodig zijn om over te stappen naar een platform dat beter voldoet aan jouw groeiende behoeften. Zowel Magento als Lightspeed bieden migratiefuncties, maar het kan complex zijn om jouw hele webshop over te zetten naar een ander platform. BEpic kan je hierbij helpen, we hebben jarenlange ervaring in website migraties.

Als je twijfelt, is het raadzaam om contact op te nemen met een e-commerce-expert of een bureau zoals BEpic, die je kan adviseren en begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor jouw specifieke behoeften.

Nog even een handig overzicht Magento versus Lightspeed

Magento webshop

De kosten om gebruik te maken van Magento is €0,- dit komt omdat het een open source platform is dat sinds 2018 in handen is van Adobe (bekend van Photoshop). Dit wil zeggen dat jij volledige toegang hebt tot de hele software, het gebruik gratis is en iedereen uitbreidingen kan en mag bouwen. Dit maakt dat maatwerk redelijk makkelijk is omdat iedereen in het systeem kan ontwikkelen.

Er is een hele online Magento support community.

Multi-store en groei Magento

Heb je ambitie om (internationaal) te groeien? In Magento heb je de mogelijkheid om verschillende webwinkels te beheren met één backend, hierdoor bedien je gemakkelijk verschillende shops (websites genoemd in Magento) en de verschillende talen per shop (storeview).

Producten en specificaties Magento

Hier verschillen Magento en Lightspeed wel aanzienlijk. Bij Magento maakt het namelijk niet uit hoe veel producten je hebt, of hoeveel en welke specificaties (attributen) je gebruikt per product, deze zijn oneindig. Ook is het mogelijk een attribuut alleen beschikbaar te maken voor een specifieke productgroep (bijvoorbeeld ‘Schoenmaat’ alleen zichtbaar bij productgroep schoenen).

Lightspeed webshop

Het goedkoopste abonnement van Lightspeed begint met €79,- per maand maar wordt al aanzienlijk hoger zodra je meer producten, URL’s of administrator accounts wil toevoegen op je webshop. Dit komt omdat Lightspeed een SaaS-oplossing is (Software as a Service). Dit wil zeggen dat je een (maand)abonnement nodig hebt om gebruik te mogen maken van de software. Het voordeel hiervan is dat je met vragen bij een het achterliggende bedrijf kunt aankloppen. Klantenservice inbegrepen dus!

Multi-store en groei Lightspeed

Met Lightspeed daarentegen heb je meerdere backends nodig als je meerdere domeinen wilt hebben, of als je verschillende talen wilt doorvoeren. Synchronisatie tussen deze backends is wel weer mogelijk.

Producten en specificaties Lightspeed

In Lightspeed werkt dit weer net wat anders, hier kun je op algemeen niveau maar 3 extra velden aanmaken, deze zijn dan wel weer te koppelen aan je kassa-systeem. De opties die bij Magento beschreven staan zijn wel mogelijk, maar hier zijn specificaties per product voor nodig en dit is minder gebruiksvriendelijk. Heb je meer dan 250 producten? Dan moet je een duurder abonnement dan €250 afsluiten. 

Conclusie

Lightspeed werkt met template en extensies op een closed-source platform, dit biedt als voordeel dat het snel opgezet is, maar gaat ten koste van de flexibiliteit. Ben je van plan hard te groeien, of heb je veel producten en specifieke wensen in de vorm van maatwerk; dan is Magento de beste keuze voor jou.

Onze magento manager, Valentijn Van Tongeren staat klaar om je een passend advies te geven.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Jouw betrouwbare Magento partner!

BEpic helpt je graag met het beheren, onderhouden en verder ontwikkelen van Magento websites en webshops!

"Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van updates, nieuws, inzichten en acties."