,

Uptime van Magento site meten

uptime magento webshop meten

Wil je de uptime van je Magento-site verbeteren? Ontdek hoe je dit kunt doen door de uptime van je site regelmatig te meten. Door inzicht te krijgen in de prestaties van je site, kun je potentiële problemen identificeren en oplossen voordat ze een impact hebben op je bezoekers. Leer waarom het meten van de uptime belangrijk is voor het succes van je e-commerceplatform en hoe je dit effectief kunt aanpakken.

Scroll verder voor handige inzichten en praktische adviezen om ervoor te zorgen dat jouw online winkel altijd beschikbaar is voor klanten.

 

Wat is uptime?

Uptime is de periode dat een server waar één of meerdere websites op worden gehost naar behoren functioneert. De website is dan ‘Up’ ofwel zonder problemen te vinden en te bezoeken. Als er een probleem is waardoor de site (tijdelijk) niet bereikbaar is noemt men dit downtime. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat jouw site wel maximale uptime heeft.

Content Delivery Network (CDN)

Hoe langer de afstand tussen de server waarop een website staat en de computer van de eindgebruiker, hoe trager de site laadt. Om deze vorm van downtime te voorkomen kun je overwegen gebruik te maken van een CDN (Content Delivery Network). Via dit netwerk wordt een kopie van de statische elementen van jouw site (zoals CSS, javascript en afbeeldingen) gekopieerd naar de server die de gebruiker de snelste laadtijd biedt.

 

Downtime alerts

Uptime is een periode waarin de server waar een website op wordt gehost naar behoren functioneert. Wij zorgen ervoor dat problemen met de uptime snel worden opgelost. Iedere website heeft weleens last van downtime waardoor de website niet bereikbaar is. Met name bij webshops kan dit tot een enorm verlies van omzet leiden. Het is nog maar de vraag of bezoekers op een later moment terug zullen keren. Daarom is het van groot belang direct in te grijpen als je website niet meer werkt.

Tools om uptime te monitoren tips

Het gebruik van monitoringtools zoals Pingdom en UptimeRobot biedt verschillende voordelen voor Magento-sitebeheerders. Deze tools leveren realtime meldingen over downtime, prestatieproblemen en trage laadtijden, waardoor actie onmiddellijk kan worden ondernomen om de site weer operationeel te maken.

Daarnaast bieden deze monitoringtools gedetailleerde rapporten en analyses over de uptime van de site, inclusief statistieken zoals uptimepercentage, responstijden en historische gegevens. Deze inzichten helpen bij het identificeren van patronen en trends die kunnen leiden tot verbeteringen in de algehele prestaties en betrouwbaarheid van de Magento-site.

Het regelmatig monitoren van de uptime met behulp van gespecialiseerde tools is daarom een essentiële praktijk voor elke Magento-site-eigenaar die streeft naar een optimale online gebruikerservaring en maximale bedrijfscontinuïteit.

Een voorbeeld van een monitor tool: Pingdom

Pingdom is een krachtige tool voor het monitoren van websites, met specifieke functionaliteiten die ideaal zijn voor het meten van de uptime van een Magento-site.

 • Realtime monitoring: Pingdom biedt realtime monitoring van de prestaties van je Magento-site, waardoor je direct inzicht krijgt in eventuele downtime.

 • Directe alerts: een van de meest waardevolle functies van Pingdom is het vermogen om directe alerts te versturen zodra er downtime wordt gedetecteerd. Dit stelt je in staat om onmiddellijk actie te ondernemen en eventuele problemen snel op te lossen.

 • Gedetailleerde prestatiegegevens: met Pingdom kun je gedetailleerde prestatiegegevens verzamelen en analyseren, waardoor je inzicht krijgt in de algehele gezondheid en prestaties van je Magento-site. Dit stelt je in staat om potentiële knelpunten te identificeren en proactief te handelen om de gebruikerservaring te verbeteren.

Uptime robot

UptimeRobot is een krachtige tool die gebruikt kan worden voor het monitoren van de uptime van websites.

Belangrijke kenmerken:

 • Veelzijdigheid: UptimeRobot ondersteunt verschillende protocollen zoals HTTP, HTTPS, TCP, en PING voor uitgebreide monitoring.

 • Realtime meldingen: Ontvang directe waarschuwingen via e-mail, SMS of pushmeldingen bij eventuele downtime.

StatusCake

Nog een bekende tool is StatusCake.

StatusCake biedt een uitgebreide set functionaliteiten voor het meten van de uptime van je Magento-site. Met real-time monitoring en waarschuwingen bij eventuele downtime, houdt StatusCake je constant op de hoogte van de prestaties van je website.

De tool maakt gebruik van een wereldwijd netwerk van meer dan 100 controlestations om de uptime van je site nauwkeurig te meten. Hierdoor krijg je een gedetailleerd inzicht in de prestaties en beschikbaarheid van jouw Magento-site over verschillende locaties wereldwijd.

StatusCake helpt bij het identificeren van serverproblemen en bugs door middel van HTTP-controles, waarmee je de statuscodes en reactietijden kunt monitoren. Dit stelt je in staat om snel in te grijpen en eventuele problemen op te lossen voordat ze invloed hebben op de gebruikerservaring.

Site24x7

Site24x7 biedt geavanceerde functies voor het monitoren van websites, vooral essentieel voor het meten van de uptime van een Magento-site. Deze tool onderscheidt zich door zijn uitgebreide mogelijkheden voor monitoring en rapportage.

Met Site24x7 ontvang je directe waarschuwingen via verschillende kanalen, zoals e-mail en sms, zodra er downtime optreedt op jouw Magento-site. Dit stelt je in staat om onmiddellijk actie te ondernemen en eventuele problemen snel op te lossen, waardoor de impact van downtime tot een minimum wordt beperkt.

Site24x7 speelt een hoofdrol bij het optimaliseren van de algehele prestaties van een Magento-site door real-time monitoring van verschillende aspecten, zoals laadtijden, serverreactietijden en transactionele processen. Deze diepgaande inzichten helpen bij het identificeren van knelpunten en optimalisatiemogelijkheden, wat resulteert in een verbeterde gebruikerservaring en hogere conversieratio’s.

Freshping

Freshping is een krachtige tool voor het monitoren van uptime die specifiek is ontworpen om de prestaties van Magento-sites te volgen.

Een uniek aspect van Freshping is de mogelijkheid om op regelmatige tijdstippen automatisch de uptime van een website te controleren en onmiddellijk waarschuwingen te sturen bij eventuele uitval, wat essentieel is voor het behoud van een soepele werking van een e-commerceplatform.

De eenvoudige implementatie en gebruiksvriendelijkheid van Freshping maken het een ideale keuze voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Door de intuïtieve interface kunnen Magento-site-eigenaren moeiteloos hun websites monitoren zonder ingewikkelde configuraties of technische kennis.

Voordelen van realtime monitoring door BEpic

Realtime monitoring biedt directe waarschuwingen bij downtime, waardoor problemen onmiddellijk worden opgemerkt en aangepakt. Dit zorgt voor een snelle reactie op eventuele storingen, wat belangrijk is om de uptime van een Magento-site te waarborgen.

Door het snel oplossen van problemen dankzij realtime monitoring wordt de algehele gebruikerservaring verbeterd. Klanten kunnen soepel door de site navigeren zonder onderbrekingen, wat resulteert in hogere tevredenheid en een grotere kans op conversies.

Realtime monitoring helpt ook bij het minimaliseren van de impact van downtime op bedrijfsactiviteiten. Door proactief potentiële problemen aan te pakken voordat ze zich voordoen, kan kostbare downtime worden verminderd en kunnen bedrijven hun online aanwezigheid behouden.

Het monitoren van belangrijke prestatie-indicatoren zoals laadtijden, serverrespons en transactieverwerking in real-time stelt e-commercebedrijven in staat om nauwlettend toezicht te houden op de gezondheid van hun Magento-sites. Hierdoor kunnen ze snel ingrijpen bij eventuele afwijkingen en een naadloze online winkelervaring bieden aan hun klanten.

De voordelen van realtime monitoring zijn duidelijk: het biedt directe waarschuwingen, verbetert de gebruikerservaring en minimaliseert de impact van downtime op bedrijfsactiviteiten.

Hoe uptime invloed heeft op verkoop

Wanneer je webshop niet online is, kan je niets verkopen.

Dit is daarom het meest belangrijke aan een succesvolle e-commerce website: de uptime, oftewel de tijd dat de site operationeel en toegankelijk is voor bezoekers. Downtime, daarentegen, kan directe invloed hebben op de verkoop en omzet van een Magento-site.

 • Directe Impact: elke seconde downtime kan resulteren in potentiële klanten die afhaken en naar concurrenten gaan, wat leidt tot verlies van verkoopkansen.

 • Gebruikerservaring: een goed werkende website zorgt voor een positieve gebruikerservaring. Klanten verwachten een naadloze browse- en aankoopervaring, en downtime kan hun vertrouwen in de site schaden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat uptime niet alleen technisch belangrijk is, maar ook een directe rol speelt bij het behouden van klanten en het voorkomen van omzetverlies.

 • Klanttevredenheid: door regelmatige uptime te handhaven, blijven klanten tevreden en bouwen ze vertrouwen op in de betrouwbaarheid van de website.

 • Omzetstabiliteit: het minimaliseren van downtime helpt bij het handhaven van een stabiele omzetstroom en voorkomt onnodig verlies als gevolg van technische problemen.

Kortom, het monitoren en handhaven van een hoog niveau van uptime is niet alleen cruciaal voor de technische werking van een Magento-site, maar heeft ook een aanzienlijke impact op de algehele verkoopprestaties en klanttevredenheid.

Magento hosting

Een manier met geringe impact om de snelheid van je Magento webshop te verbeteren is door goede geoptimaliseerde Magento hosting te kiezen. Het aanbod hierin is groot, maar niet iedere partij biedt ook daadwerkelijk Magento geoptimaliseerde hosting aan. Er zijn vele verschillende oplossingen variërend van groot tot klein en het is hierbij van belang het juiste pakket te kiezen. Voor je Magento webwinkel is goede hosting nodig om je gebruikers een goede ervaring te bieden. Daarnaast is het ook van belang om verschillende backend processen sneller af te handelen. Let daarom op bij het selecteren van het juiste hosting pakket en kijk hierbij vooral naar de beschikbare resources. De belangrijkste resources zijn het geheugen, CPU en opslag capaciteit. Verder is het ook van belang dat je hosting selecteert waarbij je niet alleen een snelle verbinding maar ook hoge beveiligingsstandaarden en goede support in geval van downtime krijgt.

Uptime Monitoring heeft een aanzienlijke invloed op de bedrijfsresultaten

Downtime, ofwel de periode waarin een website niet bereikbaar is of bepaalde vitale functies niet werken, kan leiden tot verlies van klanten, omzet en reputatieschade. Het is essentieel om de uptime te maximaliseren en downtime te minimaliseren. Hosters beloven vaak 99% uptime, maar in de praktijk wordt dit niet altijd nagekomen. Daarom is het belangrijk om de oorzaken van downtime te begrijpen en stappen te ondernemen om de uptime te verbeteren. Uptime wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals serverproblemen, bugs in applicaties en laadtijden van de website. Het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) kan de laadsnelheid verbeteren en de uptime verhogen. Daarnaast is het van belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), om te voldoen aan de richtlijnen voor gegevensbescherming. Door het implementeren van monitoring en downtime alerts, bijvoorbeeld via Google Cloud, kunnen problemen snel worden gedetecteerd en opgelost, waardoor de schade van downtime wordt geminimaliseerd. Kortom, het waarborgen van een maximale uptime is cruciaal voor het behouden van een goede online reputatie, klanttevredenheid en het optimaliseren van bedrijfsresultaten.

BEpic kan je hierbij helpen. 

Schade door downtime

Recente statistieken tonen aan dat downtime aanzienlijke financiële gevolgen kan hebben, met gemiddelde verliezen tot wel €301.000 per uur voor grote e-commercebedrijven. Door regelmatig uptime gegevens te analyseren, kunnen bedrijven potentiële problemen identificeren en proactief actie ondernemen om downtime te minimaliseren.

Belangrijkste punten samengevat

 • Het monitoren van de uptime van je Magento-site is essentieel om de prestaties te waarborgen en potentiële verkoopverliezen te voorkomen.

 • Realtime monitoring biedt voordelen zoals directe waarschuwingen bij downtime, waardoor je snel actie kunt ondernemen om de site weer online te krijgen.

 • Een goede uptime heeft directe invloed op de verkoop van je Magento-site, aangezien klanten eerder geneigd zijn te kopen van een betrouwbare en altijd beschikbare website.

 • Tools zoals Pingdom, UptimeRobot, StatusCake, Site24x7 en Freshping kunnen worden gebruikt om de uptime van je Magento-site effectief te monitoren en problemen snel op te lossen.

 • Implementeer best practices zoals regelmatige back-ups, updates, het verminderen van serverbelasting en het optimaliseren van afbeeldingen om de uptime van je Magento-site te verbeteren.

 • Door het analyseren van uptime statistieken en trends kun je inzicht krijgen in de prestaties van je site en proactief stappen ondernemen om de uptime te optimaliseren.

Nu je bekend bent met het belang van uptime monitoring, de voordelen van realtime monitoring, en hoe uptime de verkoop beïnvloedt, ben je goed op weg naar een beter begrip van het monitoren van de uptime van je Magento-site. Met tools zoals Pingdom, UptimeRobot, StatusCake, Site24x7 en Freshping, heb je verschillende opties om de uptime van je site te verbeteren en te controleren. Vergeet niet de tips voor een betere uptime van je Magento-site toe te passen en blijf op de hoogte van de laatste uptime statistieken en trends via de blogs van BEpic!

 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Jouw betrouwbare Magento partner!

BEpic helpt je graag met het beheren, onderhouden en verder ontwikkelen van Magento websites en webshops!

"Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van updates, nieuws, inzichten en acties."