Lightspeed webshop bouwen of Magento?

Bekijk de verschillen tussen Magento en Lightspeed webshop


Wanneer je het besluit hebt genomen een webshop te beginnen, of je huidige webshop te vernieuwen is het belangrijk om nog een keuze te maken: welk platform ga je gebruiken?

Beide platformen zijn enorm krachtig, maar bedoeld voor een andere doelgroep. Dit wil dus niet zeggen dat Magento beter is dan Lightspeed, of andersom. In dit artikel vertel ik je over de overeenkomsten en verschillen tussen Magento en Lightspeed.

Kosten en investeringDe kosten om gebruik te maken van Magento is €0,- dit komt omdat het een open source platform is dat sinds 2018 in handen is van Adobe (bekend van Photoshop). Dit wil zeggen dat jij volledige toegang hebt tot de hele software, het gebruik gratis is en iedereen uitbreidingen kan en mag bouwen. Dit maakt dat maatwerk redelijk makkelijk is omdat iedereen in het systeem kan ontwikkelen.Het goedkoopste abonnement van Lightspeed begint met €79,- per maand maar wordt al aanzienlijk hoger zodra je meer producten, URL’s of administrator accounts wil toevoegen op je webshop. Dit komt omdat Lightspeed een SaaS-oplossing is (Software as a Service). Dit wil zeggen dat je een (maand)abonnement nodig hebt om gebruik te mogen maken van de software. Het voordeel hiervan is dat je met vragen bij een het achterliggende bedrijf kunt aankloppen.

Multi-store en groeiHeb je ambitie om (internationaal) te groeien? In Magento heb je de mogelijkheid om verschillende webwinkels te beheren met één backend, hierdoor bedien je gemakkelijk verschillende shops (websites genoemd in Magento) en de verschillende talen per shop (storeview).


Met Lightspeed daarentegen heb je meerdere backends nodig als je meerdere domeinen wilt hebben, of als je verschillende talen wilt doorvoeren. Synchronisatie tussen deze backends is wel weer mogelijk.

Producten en specificatiesHier verschillen Magento en Lightspeed wel aanzienlijk. Bij Magento maakt het namelijk niet uit hoe veel producten je hebt, of hoeveel en welke specificaties (attributen) je gebruikt per product, deze zijn oneindig. Ook is het mogelijk een attribuut alleen beschikbaar te maken voor een specifieke productgroep (bijvoorbeeld ‘Schoenmaat’ alleen zichtbaar bij productgroep schoenen).In Lightspeed werkt dit weer net wat anders, hier kun je op algemeen niveau maar 3 extra velden aanmaken, deze zijn dan wel weer te koppelen aan je kassa-systeem. De opties die bij Magento beschreven staan zijn wel mogelijk, maar hier zijn specificaties per product voor nodig en dit is minder gebruiksvriendelijk. Heb je meer dan 250 producten? Dan moet je een duurder abonnement dan €250 afsluiten. Op hun website vind je de prijzen en specificaties per abonnement.

Maatwerk en software van derdenOpen source biedt de mogelijkheid om de code helemaal aan te passen tot jouw wens. The sky is the limit. Ook biedt dit de mogelijkheid om software van andere partijen (vaak tegen een kleine fee) over te nemen om deze vervolgens te implementeren in jouw eigen webshop. Om een voorbeeld te noemen, het is makkelijker in Magento de weergave van producten of de indeling van je checkout aan te passen naar jouw wensen dan dat je dit zou doen in Lightspeed.


Doordat Lightspeed closed source is, heb je niet de vrijheid zoals je in Magento hebt en wordt het lastig om niet-standaard functionaliteit te implementeren in jouw webshop. Je bent hier afhankelijk van de standaard functionaliteit die aangeboden wordt door Lightspeed, of extensies van gelicencieerde partners. Indien dit niet beschikbaar is, is jouw functionaliteit niet mogelijk.

Conclusie


Lightspeed werkt met template en extensies op een closed-source platform, dit biedt als voordeel dat het snel opgezet is, maar gaat ten koste van de flexibiliteit. Ben je van plan hard te groeien, of heb je veel producten en specifieke wensen in de vorm van maatwerk; dan is Magento de beste keuze voor jou.


Meer weten over een Magento webshop? Neem contact met met me op!
Valentijn van Tongeren
Operations manager

Als je vragen hebt kan je contact met mij opnemen van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00

Benieuwd wat Magento voor jouw bedrijf kan beteken?